Ne bem cafeaua în fiecare zi, exact când nu trebuie


Pentru majoritatea, o ceașcă de cafea, dimineața după ce ne-am trezit, reprezintă unul dintre cele mai plăcute momente ale zilei. E un tabiet și avem impresia că nu putem face față zilei care urmează fără licoarea magică. Studiile arată mai nou că e posibil să bem cafeaua în perioada greșită a zilei. Iar motivul e simplu: chimie.

Corpul nostru produce în mod natural o substanță numită cortizol, a cărei treabă este să ne facă să ne simțim treji. Așadar, atunci când băgăm cafea în noi în timp ce nivelul de cortizol e ridicat, nu simțim efectul cafeinei la adevărata valoare, ba mai mult, construim toleranță. Asta înseamnă că vom avea nevoie de din ce în ce mai multă cafea ca să atingem același nivel de energie. Aceasta e modalitatea rapidă de a deveni dependent.












Care ar fi cel mai bun moment pentru a bea cafea?


Nivelul cortizolului crește în strânsă legătură cu lumina soarelui și a energiei pe care o ai stocată în organism. O idee bună ar fi să te abții de la cafea timp de o oră și jumătate din momentul în care te-ai trezit. Astfel, dacă te trezești pe la ora 8, ar trebui să aștepți până la 9 jumătate pentru prima ceașcă de cafea. În acest timp, cortizolul din organism își face oricum treaba, anulând oarecum efectul cafelei. La o oră jumătate după ce te-ai trezit, nivelul de cortizol scade. Ăsta e momentul în care organismul trebuie împins puțin cu o ceașcă de cafea. Organismul uman deține de la natură toate pârghiile necesare unei funcționări perfecte. Tot ce trebuie să facem noi e să îl mai acordăm din când în când. Nivelul cortizolului crește din nou pe la amiază, ca atare, următoarea cafea ar trebui băută după ora 2.

Studiile au arătat că un consum ridicat și constant de cafeină poate aduce modificări creierului uman. S-a descoperit faptul că există o legătură între consumul de cafea și scăderea riscului de îmbolnăvire cu diabet, cancer sau demență. Sunt multe aspecte care nu sunt cunoscute despre cafea. Studiile continuă.

Până atunci, data viitoare când duci ceașca de cafea la gură, întreabă-te prima oară dacă ai nevoie de ea și dacă o bei la momentul potrivit.

SHARE

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 opinii avizate: