Cum se foloseste corect un card de credit


Vom discuta astăzi despre felul ideal de a folosi un card de credit. Nu mă refer la utilizarea practică a a cardului, adică în ce fel îți tragi cardul prin POS, cum îți introduci codul PIN și d-astea. Vom vorbi strict despre ce înseamnă și cum se calculează perioada de grație.

Înainte de orice, vom defini niște termeni:

Cardurile de credit sunt niște instrumente financiare prin care clientul poate utiliza o linie de credit pusă la dispoziție de instituția financiară emitentă. Mai simplu, un card pe care o bancă îți pune bani, tu ai dreptul să îi folosești și trebuie să îi dai înapoi (dacă îi folosești). La datul înapoi apar principalele probleme, defapt. Vom evidenția imediat.

Perioada de grație reprezintă perioada în care trebuie returnate sumele cheltuite la cumpărături (efectuate prin plata cu cardul) fără dobândă sau comision. Perioada de grație se aplică DOAR și NUMAI la cumpărături. Extragerile din bancomat nu fac obiectul perioadei de grație.

AICI poți beneficia de rate fixe, fără adaos: http://bit.ly/1r2ofaD

Cele mai mari neînțelegeri apar referitor la perioada de grație, cu toate că formula de calcul este simplă. E nevoie doar de o perioadă de acomodare și de responsabilitate financiară.



Vom folosi ca și exemplu, cardul de credit al companiei CETELEM IFN (instituție financiară nebancară). Cei de la Cetelem sunt lideri de piață în ceea ce privește creditele de consum și au cardurile de credit cu cea mai mare perioadă de grație. Adică 60 de zile.

Marea majoritate a cardurilor de credit au perioadele de grație de maxim 30, 45, 60 de zile. După cum spune și termenul, "maxim" înseamnă: de până la, în contextul cardurilor de credit. Maxim 60 de zile nu înseamnă neapărat 60 de zile. Pot să fie și mai puține.

Referitor la perioada de grație, sunt importante 2 aspecte: data efectuării cumpărăturilor și data emiterii extrasului de cont. De dragul exemplului, vom folosi ca dată a emiterii extrasului, data de 15 a fiecărei luni. Întâmplător, pentru cardurile Cetelem, dat extrasului este chiar 15.

Ca să fie mai ușor de înțeles ce vreau eu să subliniez, am încercat să ilustrez grafic aspectul perioadei de grație în următoarea figură:


Avem următorul scenariu:

În data de 15 ale lunii se emite extrasul de cont. Pe acest extras apar toate cumpărăturile efectuate de la extrasul anterior până acum. În exemplul de mai sus, pe extrasul din 15 februarie apar cumpărăturile din perioada 15 ianuarie-15 februarie. Pentru a nu se pune dobândă pe cumpărăturile din această perioadă, acestea trebuie achitate până la următorul extras. Adică, până în 15 martie. Dacă nu. extrasul din 15 martie va emite dobândă pe sumele respective.

Practic:

În 17 ianuarie, cu cardul de credit cumperi de la eMag.ro, un smartphone iPhone 5 la un super preț.
În 27 ianuarie, cu cardul de credit mergi la Flanco și cumperi noul smartphone iPhone 5S, cu o reducere de 20%.
În 3 februarie, cu cardul de credit cumperi de la Cătălin Botezatu, cu doar 49 RON, la reducere, o bluză de bărbați foarte frumoasă.
În 13 februarie, cu cardul de credit cumperi un laptop Asus cu 20% reducere de la eMag.

Toate aceste cumpărături vor apărea pe următorul extras de card, adică în 15 februarie. Acest extras, care a fost emis în 15 februarie, trebuie achitat până în 15 martie, pentru a nu plăti dobândă pe cumpărăturile care figurează în el.

În 19 februarie cumperi Smart TV Philips, 81 cm, Full Hd cu o reducere de 500 RON de AICI.
În 23 și 28 februarie ai luat niște shaorme și gyros de la FastFood Arena, cel mai bun fast food din Oradea.
În 5 martie ai cumpărat 2 tricouri de femei, superbe, cu doar 59 RON bucata, profitând astfel de mega reducerea oferită de Cătălin Botezatu.

Toate aceste cumpărături vor apărea pe următorul extras de card, adică în 15 martie. Acest extras, care a fost emis în 15 martie, trebuie achitat până în 15 aprilie, pentru a nu plăti dobândă pe cumpărăturile care figurează în el.

Toate aceste date sunt estimative și au explicația grafică în afișul prezentat mai sus. Vă stau la dispoziție cu mai multe informații. Îmi puteți scrie la adresaluicos@yahoo.com.

SHARE

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 opinii avizate:

soso spunea...

foarte bune informatiile insa din pacate au reclama negativa din belsug

Anonim spunea...

Buna ziua! As dori sa stiu daca este obligatorie activarea cardului Cetelem daca am facut un credit pentru cumparaturi online,ce le voi plati in rate fixe.Si daca vreau sa achit prin direct debit ,dar cererea o depun abia luni,e problema? In cat timp se aproba aceasta modalitate de plata de unitatea bancara unde am cont deschis? Eu am facut contractul luna trecuta in 18 aprilie,iar doamna de la tel mi-a spus ca prima data scadenta e de 31 mai.Extras de cont nu am primit inca ,doar cardul si pin -ul. Am de gand sa platesc cele 15 rate ,poate chiar mai repede si nu am nevoie de card.

Unknown spunea...

Bună ziua. Vă mulțumesc pentru atenția cu care analizați articolele prezentate pe acest blog.

Activarea cardului dumneavoastră nu este obligatorie. Majoritatea clienților activează cardul Cetelem pentru a-l avea disponibil ca formă de plată în caz de urgențe sau pentru a-l folosi la cumpărături cu perioada de grație de 60 de zile.

În ceea ce privește opțiunea de debitare directă, aceasta se activează în maxim 48 de ore de la prelucrare. Sfatul meu este să verificați această informație prin telefon, la Cetelem: 0750.100.101

Într-adevăr, având în vedere data semnării contractului dumneavoastră, prima rată trebuie plătită între 16 mai și 31 mai, în oricare zi.