Cum să nu te fure angajații

Dacă ai reușit să îți împlinești visul de a avea propria afacere și ai răzbit prin hățișul birocratic al obținerii unor amărâte de autorizații, ștampile sau alte hârtii inutile, te felicit. Probabil te bucuri de succes sau măcar exiști. Presupun că ai un business într-un domeniu drag ție, pentru că, nu-i așa, nu ai fost într-atât de absurd să îți creezi o afacere într-un domeniu care îți e străin și care nu te atrage sub nicio formă..

Ai pornit la drum încrezător și plin de entuziasm.. Asta până ți-ai dat seama cât de greu e să găsești oameni pe care să te poți baza.

Asta am pățit și eu. Dar am găsit soluții. Hai să vă povestesc..

Fast food-ul meu funcționează de doi ani de zile. Și sunt foarte mulțumit. Sunt mulțumit abia acum pentru că atâta mi-a trebuit până să îmi găsesc angajați de calitate pe care să mă pot baza și care să nu mă fure. Majoritatea celor care au trecut prin firmă s-au dovedit a fi niște profitori cu mână lungă și caracter scurt. De fiecare dată când aveau ocazia furau. De la mine, cel care trebuia să le și dau salariile la sfârșit de lună. Te întrebi cum? Rămâi șocat cât de inventivi pot fi românii... Ba veneau cu chiflele de acasă, le vindeau și băgau banii în buzunar, materia noastră primă rămânând pe stoc, ba în loc de gyros băteau în casă hot dog, diferența de 5 lei băgând-o în buzunar, etc.. Iar când îndrăzneam să le atrag atenția, tot ei erau cei victimizați, acuzați pe nedrept.. Și tot ei plecau, de pe o zi pe alta.. Cine rămânea cu buza umflată și cu o mare lipsă de personal? Da, ați ghicit.. Eu.

Asta până în momentul în care am pus piciorul în prag și am instalat un sistem de supraveghere. Am stat mult să mă gândesc dacă e indiscret, neprofesional, bădărănesc să le pun camere și am ajuns la concluzia că e mult mai bine decât să merg în continuare pe încredere.. Și am avut dreptate.


Am mers pe un sistem cu doar 2 camere de supraveghere pentru că spațiul e relativ mic și nu avea niciun rost să umplu tavanul du domuri video.. Am luat legătura cu cei de la AtuTech, importatori de tehnică de supraveghere, care mi-au recomandat sistemul care și în ziua de azi îmi permite să adorm liniștit... Sistemul pe care l-am ales e un kit de supraveghere complet.. Tot ce a trebuit să fac după ce mi-a ajuns prin curier, a doua zi, a fost să îl mufez și să îl bag în priză..

Am uitat să vă povestesc cum, cea mai ''de treabă'' angajată pe care o aveam mă făcea cam de 80 de lei pe zi.. În fiecare zi în care lucra.. Timp de vreo 3 luni.. Am evaluat pierderea undeva la 5800 de lei. Ea nu a recunoscut niciodată mai mult de 2500.. Așa că, în concluzie, faptul că am dat 730 de lei pe un sistem de supraveghere video a fost una dintre cele mai inspirate mișcări pe care le-am făcut pentru afacerea mea.

Nu stați pe gânduri ca să nu pățiți ca mine. Atâta timp cât se va lucra cu bani, vor exista oameni care să atenteze la ei. Marea majoritate a angajaților au tendința de a fura. Știu că sună brutal și urât, dar este adevărat. Încrederea nu este un dat, ci se câștigă.
SHARE

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 opinii avizate: