Daună de 1 milion de Euro de la Compania de Drumuri, pentru un accident

În urma unui proces care a durat mai bine de 5 ani de zile, CNADR - Compania Națională de Drumuri Naționale și Autostrăzi este obligată la despăgubiri în valoare de 1 milion de Euro pentru o tânără care și-a pierdut o mână în urma coliziunii cu un parapet dezafectat. Prin parapet dezafectat să se înțeleagă capetele acelea ascuțite, de tablă, adevărate arme albe prezente pe toate sectoarele de drum din România.

Accidentul a avut loc în 2006, în a doua zi de Crăciun, la km 34 înspre Brașov. Pentru a evita un autovehicul rămas neidentificat, șoferul Daciei în care era pasager tânăra a acroșat un parapet dezafectat care a perforat portiera și a secționat mâna dreaptă a pasagerei.
Produse evoMAG.ro
Concluzia anchetatorilor și până la urmă verdictul judecătorilor a fost că această tragedie ar fi putut fi evitată dacă parapetul respectiv ar fi fost reparat și ar fi respectat măsurile de siguranță impuse de legislația în vigoare. Cercetările au durat 5 ani de zile și au stabilit că vina accidentului o poartă, în totalitate, CNADR-ul, aspect rezultat și din expertiza tehnică a autovehiculului disponibilă la dosarul de judecată.

Despăgubirea de 1 milion de Euro reprezintă daune morale solicitate de către victimă și reprezintă o noutate în România, fiind unul din primele cazuri în care o autoritate națională este trasă la răspundere în urma unei tragedii de acest gen. Cu toate acestea, cred că ar fi fost un semnal de normalitate și anchetarea penală a persoanei angajate a CNADR în a cărei atribuțiuni de serviciu a fost prevăzută și supravegherea acelui sector de drum. Ar putea fi extrem de ușor acuzat de neglijență în serviciu cu urmări deosebit de grave și vătămare corporală gravă.

Până una alta, 1 milion de euro plătiți din banii contribuabililor reprezintă totuși un pas înainte către o societate responsabilă și normală.
SHARE

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 opinii avizate: