Pune-te în pielea celuilalt

Am găsit zilele trecute un material, bine realizat, despre empatie.. Mi-a plăcut tare mult subiectul, mă pasionează de ceva vreme, aşa că l-am gugălit puţin. Am aflat că:

EMPATÍE s.f. 1. (Fil.) Formă de intuire a realității prin identificare afectivă. 2. Tendință a receptorului de a trăi afectiv, prin transpunere simpatetică, viața eroilor din opere literare, filme etc. – Din fr. empathie, engl. empathy. ( DEX`98)

Asta ştiam deja oricum, însă materialul care urmează mi-a plăcut în mod special. Am să îl transpun exact cum l-am descoperit, incluzând sursa. Acest material nu îmi aparţine.

"

Daca ne luam dupa Wikipedia empatia poate fi definita ca abilitatea de a recunoaste, percepe si a simti direct emotiile celorlalte persoane. Vag si incomplet. Tot acolo mai gasiti ca empatia e capacitatea de a te pune in pielea celuilalt (”put oneself into another’s shoes”) sau “un fel de rezonanta emotionala”. In continuare incomplet.

Ce inseamna empatie?

In primul rand, o persoana empatica poate identifica usor emotiile celorlalti iar aici ma refer, evident, la emotiile latente, care nu sunt exprimate. Oricine isi poate face o idee despre cum se simte un om care plange dar putini reusesc sa identifice faptul ca o persoana sufera atunci cand acea persoana face tot posibilul sa nu o arate, ascunzandu-se dupa o masca. Oamenii empatici vad dincolo de masti, cu usurinta.

Ei fac insa mai mult decat a identifica automat ceea ce simt persoanele din jurul lor; au si capacitatea de a isi imagina foarte exact cum trebuie sa se simta persoana respectiva chiar daca ei nu au trecut niciodata prin exact aceeasi situatie.

Deasemenea, empatia ii ajuta pe oameni sa citeasca mai usor limbajul corpului sau sa vada acele sclipiri in ochii oamenilor. Datorita acestei intelegeri a firii umane de care sunt capabili, oamenii empatici sunt de obicei intelegatori cu cei din jur si dau dovada de compasiune.

Cum recunosti un om empatic?

E cald si afectuos, nu se simte stanjenit sau incurcat atunci cand te vede plangand si nu are o problema cu a plange el insusi. Deasemenea, recunoaste cu usurinta ca si el are sentimente puternice si greu de controlat si iti impartaseste o parte dintre ele. Are incredere in tine si in faptul ca poti depasi situatiile dificile prin care treci si iti aduce aminte de punctele tale tari atunci cand tu uiti ca le ai.

Inca un lucru pe care empaticii il fac de obicei este acela ca incearca sa inteleaga ce inseamna un anumit lucru pentru tine chiar daca a se gandi la acel lucru ii face pe ei sa sufere

Partile proaste ale empatiei

Da, din pacate, exista si astfel de parti. E si motivul principal pentru care am ales sa scriu despre empatie. Lumea isi imagineaza ca totul e roz, ca oamenii empatici beneficiaza de niste bonus-uri pe care ceilalti nu le au si atat, ceea ce e fals. Partile bune ale empatiei vin la pachet si cu altele, mai putin bune.

Oamenii empatici sunt in general persoane care gandesc mult, carora le place sa rezolve probleme si merg in general pe ideea ca acolo unde a aparut problema se afla si raspunsul, rezolvarea acelei probleme. Sunt cei care nu adorm noaptea pana cand nu gasesc raspunsul la o intrebare ce ii macina. Iar de multe ori, problemele la care se gandesc nici macar nu sunt ale lor.

In plus, a arde la o intensitate atat de mare incat sa empatizezi cu o alta persoana, sa te auto-depasesti continuu incercand sa te transpui in starea respectiva si, mai apoi, sa faci eforturi pentru a gasi o solutie de a alina suferinta celuilalt, e mult mai complicat chiar decat suna si putin probabil sa se intample fara sa lase urme.

Empaticii se consuma mai repede decat oamenii obisnuiti si de multe ori functioneaza ca un burete: absorb din emotiile celorlalti ceea ce ii ajuta sa inteleaga si sa se puna in locul acelor persoane insa, in momentul in care interactiunea s-a incheiat, in loc sa renunte la tot ce au absorbit, pastreaza in ei o parte din acele emotii.


"
Textul îi aparţine lui Andrei Roşca şi a fost publicat pe blogul acestuia, My Way de unde l-am împrumutat eu, spre delectarea voastră. :P
SHARE

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 opinii avizate:

Ioana Radu spunea...

Foarte bun articolul. Desi nu iti apartine in totalitate, iti multumim pentru efortul de a ni-l impartasi.

"Empaticii se consuma mai repede". As adauga "si mai mult". Mai mult decat aceia ale caror probleme incearca sa le rezolve. De multe ori cei aflati in dificultate asteapta sa treaca timpul sub deviza "timpul le rezolva pe toate". In fapt, empaticii le rezolva. Empaticii sunt timpul. Partea fizica unde pot intampina probleme empaticii, este sanatatea. O consumare crescuta a acestora ii face ca dupa un timp sa se confrunte cu probleme digestive si/sau biliare.

Simion Cristian spunea...

Empatia are si parti proaste??? Sa vezi isteria!
Lasand gluma la o parte, bun articolul!

Marius Ola spunea...

Cu siguranţă lasă urme. Ştiu din proprie experienţă. Câteadată sunt empatic. Bine... asta pe lângă faptul că sunt simpatic:)
Bun articolul. Toate cele bune.

Anonim spunea...

unii isi doresc sa fie empatici, altii nu stiu cum sa "scape" .. e bine daca gasesti un echilibru ... dar avand in vedere ca discutam despre empatie, slabe sanse sa gasim un echilibru cat sa fie bine pentru toata lumea. singura chestie care putem sa o facem, e sa incercam sa impartim problemele [evident daca putem] si sa incercam toti sa caram lumea in spate. nu doar cei empatici :)
@ Terra - ai perfecta dreptate si stiu exact ce zici . ma confrunt cu asemnea probleme de mult timp :)

elena marin-alexe spunea...

Daca vrei sa judeci pe cineva, incalta-te cu pantofii lui macar o zi, este o zicere mai veche.
Da, ai mare dreptate cand spui ca:
Empaticii se consuma mai repede decat oamenii obisnuiti si de multe ori functioneaza ca un burete: absorb din emotiile celorlalti ceea ce ii ajuta sa inteleaga si sa se puna in locul acelor persoane insa, in momentul in care interactiunea s-a incheiat, in loc sa renunte la tot ce au absorbit, pastreaza in ei o parte din acele emotii.
Imi place blogul tau!