Semințe, Reproducție și Presiune în Oradea

În încercarea de a duce la bun sfârșit un demers profesional, am lut la puricat instituțiile publice din Bihor. Spre uimirea mea de Licențiat în Științe Politice am descoperit câteva instituții din județul Bihor de care nu am mai auzit nicicând. Evident e vorba de instituții publice, județene sau regionale, care nu au nu știu ce rating, majoritatea putând fi încadrate cu ușurință în curtea altor instituții, prin absorbție. Dacă tot suntem puși pe reforme, oricum, oriunde și cu orice preț, de ce se pierde exact esența de la care ar trebui să pornească întreg sistemul? Link

Voi aminti în continuare câteva dintre aceste Servicii, Direcții, Oficii, cu denumiri cel puțin exotice, raportat la cotidianul care mă înconjoară.

Încep cu
Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor și Materialului Săditor Bihor. Este vorba despre un inspectorat care se ocupă cu verificarea calității semințelor și materialului săditor dacă se îndoia careva. M-a amuzat ideea unei astfel de instituții. Nu cred că e vorba de un inspectorat inutil și sunt conștient că domeniul ei de activitate este unul întemeiat. Interesant mi s-a părut faptul că, la nivel de Agenție Națională, din același Inspectorat ține și Banca de Gene Suceava, un fel de zonă criogenică pentru plante, care, printre principalele proiecte pe care le are în derulare se numără și colectarea de populații locale de porumb și cereale (grâu, orzoaică, secară, ovăz, mei și hrișcă) în Europa de Sud Est.

O altă entitate națională este
Oficiul pentru Ameliorare și Reproducţie în Zootehnie Bihor. Nu am reușit să înțeleg ce anume ameliorează acest oficiu, dar eu îl privesc ca pe un fel de moașă a animalelor, un fel de medic ginecolog curant al regnului animal. După puține săpături, activitatea Oficiului a început să aibă un pic de sens. Se pare că oamenii aceștia se ocupă cu tag-uirea animalelor, eradicarea animalelor bolnave, controlul tag-urilor prin oboare, autorizarea funcționării diferitelor stații de montă din oraș (un fel de Red Light District al animalelor). Tot ca și activitate am găsit controlul circulației materialului biologic de reproducție, un fel de trafic cu sămânță roditoare animală.


Inspectoratul de Stat pentru Controlul Cazanelor şi Recipientelor sub Presiune este un soi de Inspectorat despre care mirabolanta grădină internautică nu deține multe informații. Acești domni sunt, cel mai probabil, un fel de căldărari, mustăcioși și pasionați de tot ce înseamnă recipiente sub presiune și cazane. Am aflat că acest inspectorat e posibil să fie cel mai vechi din România, înregistrat încă din 12.02.1910. Mai multe nu știu. Știu doar că există și în Oradea.


Mă încântă să știu că avem aceste instituții și mă bucur enorm că am ajuns să le cunosc și eu, dacă tot primesc bani de la bugetul de stat, adică, din banii mei, ai tăi, ai noștri.
SHARE

About Unknown

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 opinii avizate: