Mă așteptam ca, o dată făcut public anunțul despre organizarea Loteriei Bonurilor fiscale, să apară tot soiul de metode de colectare a datelor de pe bonuri, tot felul de încercări de fraudare a sistemului, tot felul de metode de a înșela, de a păcăli, de a prosti, atât sistemul cât și omul.

Site-ul www.loteriabonurilor.com, căci despre el vorbim, este dubios. Nu respectă parcă nicio normă de comunicare social media. Pare a fi un site făcut de un amator. Și până la urmă, eu sunt convins că așa este. Cu toate că Ministerul Finanțelor a emis un comunicat prin care se spune că nu este cunoscută metoda de introducere a bonurilor în loterie, acest site se erijează în a fi soluția. Ne încurajează să ne facem un cont, să adăugăm bonuri fiscale și să așteptăm marea extragere. Potrivit Ministerului de Finanțe, pe site-ul Ministerului ar trebui să găsiți o secțiune unde veți introduce numărul bonului fiscal, suma plătită, numele și prenumele dumneavoastră, seria și numărul actului de identitate. Până la această dată, însă reprezentanții Ministerului de Finanțe nu au confirmat dacă aceste date vor fi introduse pe site-ul instituției, dar au promis că vor reveni cu lămuriri. Persoanele fizice care nu au domiciliul în România vor scrie numărul și seria unui act de identitate valabil, seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal și codul unic de identificare fiscală al firmei care a eliberat bonul. Asta înseamnă, în traducere liberă că, www.loteriavizelor.com este o țeapă.
Prima întrebare care mi-a venit în minte a fost de ce statul român, organizator al loteriei bonurilor și-ar face un site cu extensia ''.com'' atâta timp cât ar fi normal ca extensia folosită să fie ''.ro''. Ba mai mult, site-ul dedicat acestei loterii se presupune a fi adiacent site-ului mfinante.ro.

Am introdus 5 bonuri fictive, cu valori și date fictive. Am observat că site-ul nu respectă nimic din ceea ce susțin cei de la Ministerul Finanțelor. Adică, mi s-a cerut introducerea datei bonului și valoarea lui. Atât. Sunt curios cum ajunge un asemenea bon să fie câștigător la loteria bonurilor. Adică, nu are nici o coordonată de siguranță, nu are datele celui care le-a introdus, cu excepția unui username și a unei adrese de e-mail. Și ce se întâmplă dacă, să zicem, în 16 februarie 450 de utilizatori introduc 2000 de bonuri în valoare de 15,50 lei. Cum se stabilește care e câștigătorul? Este cât se poate de clar că e vorba de o țeapă. Și nici măcar una gândită bine...
Am încercat să găsesc detalii despre cei care au creat sie-ul, sau detalii despre organizatorul loteriei, sau orice fel de detalii care să îmi întărească încrederea în acest site. La secțiunea ''Despre'' am găsit doar ceea ce se vede în imaginea de mai sus. Un text fără diacritice încheiat cu semnul exclamării. Cam cum exclam eu când mă întreb ce a fost în mintea lor.
Argumentul final și reprezentativ pentru calitatea și seriozitatea acestui site e cuprins în secțiunea de comentarii care, în mod hilar, e cuproinsă tot la secțiunea ''Despre''. În print-screen-ul alăturat se vede cât de bine își cunosc site-ul acești spam-eri care se hrănesc cu prostia umană. Bine, poate e prea dur.. Hai să zicem, neatenția omului. Cu toate că, mi se pare inadmisibil și de-a dreptul de necrezut, atâta timp cât ai un ocean de informații la un click distanță, să fii păcălit de o asemenea găselniță. Mi-e ciudă mai ales pentru că nici măcar nu e bine făcut și se vede amatorismul de la o poștă. Și mi se pare jignitor să încerci să mă prostești cu așa ceva. Dacă site-ul ăsta ar face parte din lumea criminală, cei care l-au realizat ar purta numele de găinari. Cel mult.
Până una alta, stați cu ochii pe site-ul Ministerului Finanțelor pentru informațiile corecte și complete referitoare la Loteria Bonurilor. Până una alta, vă sfătuiesc să nu vă pierdeți vremea cu dezinformări și spam-eri ca și acest www.loteriabonurilor.com.
0 opinii avizate:
Trimiteți un comentariu